Komu má sloužit nový vzdělávací komplex?

Nová budova zlínské univerzity vyrostla během let dvou let v ulici Štefánikově, na místě někdejšího hřišti mezi zastávkou Školní a baťovskými školními budovami.

VZ1217_04-05_Do velkého sálu v nové budově se vejde 240 lidí. Foto - UTB
Novostavba Vzdělávacího komplexu Univerzity Tomáše Bati se skládá ze dvou stejných šestipodlažních křídel propojených vstupním objektem, v němž se kromě foyer s recepcí nachází i přednáškový sál pro 240 lidí.

V dalších podlažích jsou umístěny učebny, pracovny pedagogů, kanceláře a zasedací místnosti nebo specializované učebny pro výuku ošetřovatelství a jazyků. V podzemí se nacházejí garáže pro 87 aut.

Budova je určená hlavně pro studenty a pedagogy Fakulty humanitních studií, ale její součástí je i výstavní prostor Fakulty multimediálních komunikací.

Autorkou návrhu je známá architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná spolu s ateliérem AI – Design. Stejný tým stojí za realizací nedalekého Kongresového a univerzitního centra.

Stavba stála 428 milionů. Z toho 75 procent bylo zaplaceno ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva školství, zbytek zaplatila univerzita z vlastních prostředků. Vybavení interiéru stálo 32 milionů.

Otevření komplexu přineslo úlevu také žákům okolních škol, kteří se museli dva roky vyhýbat stavbě. Kritiku ovšem schytala přilehlá zastávka městské dopravy, která je užší než ta původní a v ranní špičce se tudy dá protlačit skrz zástupy cestujících jen s obtížemi.