Léto je tady a s ním i grilovací sezona

Léto je tady a ze zahrad se line vůně z grilů. Grilování je u nás stále oblíbenější, lidé při něm ale dělají řadu chyb. Ať už jde o marinády či grilovací koření, používání vidliček nebo nedostatek trpělivosti. Grilování sice není žádná velká věda, je ale třeba dodržovat základní zásady.

VZ0617_08_grilovani 3

Marinády a koření

Nemusíte kupovat hotové marinády nebo koření. Obsahují hodně soli, která z masa vytáhne šťávu. Solit je lepší až grilované maso. A co se týká marinád, můžete si své vlastní připravit během několika minut. Stačí úplně jednoduchá, aby vynikla chuť – olivový olej, česnek, tymián, rozmarýn, mořská sůl a pepř. Oleje by mělo být méně, aby nekapal do grilu. A pokud suroviny nakládáte, pamatujte, že uzeniny se nechávají naložené kratší dobu než syrové maso.

Maso

Lidé si často nevědí rady s výběrem surovin pro gril. Kvalitní a poctivé maso a uzeniny na gril najdete například v krámku Dary kraje. Dostanete tam i radu, jak které maso použít.

Ideální je samozřejmě použít maso čerstvé. Pokud nemáte jiné, než z mrazáku, rozhodně není vhodné hodit ho rovnou na gril. A na mikrovlnku ani nemyslete. Ideální je nechat maso rozmrazit přes noc v lednici a pár hodin před grilováním vyndat, protože teplotní šok mu nijak nesvědčí.

Správná teplota

Gril by měl mít vždy správnou teplotu. Příliš rozpálený udělá z jakékoliv lahůdky nepoživatelný škvarek. Stejně tak pozor na nedostatečně rozpálený gril – i v tomto případě se nedá výsledek pozřít a navíc u nedostatečně propečeného masa hrozí zažívací problémy. Grilovat byste měli nikoliv nad plamenem, ale v žáru od žhavých uhlíků.

Vidličku ne!

Nepoužívejte vidličku. Z propíchnutého masa totiž vyteče šťáva, což chuti rozhodně nepřidá. Zkuste zvolit jiný nástroj, kterým suroviny na grilu nepoškodíte. Ideálně jsou grilovací kleště.

Doba grilování

Uzeniny se grilují kratší dobu než maso, většinou jen pár minut. Jsou tak vhodnou variantou pro ty, kteří chtějí rychle jíst. Maso potřebuje delší čas – vepřové a hovězí se opéká okolo 20 až 30 minut, kuřecí stehna dokonce až 45 minut.

Nezapomeňte na úklid

Jakmile máte hotovo a zkonzumováno, o gril se důkladně postarejte. Prudký žár všechny zbytky nespálí. Nečekejte dlouho, lepší je pustit se do čištění, dokud je gril ještě mírně teplý. Odstraňte všechny spálené kusy masa, mastnotu, vydrhněte ho dočista. Vychladlé a zaschlé zbytky jídla už tak snadno dolů nedostane.

VZ0617_08_grilovani 2